lauantai 15. elokuuta 2009

Ffanitan Ffordea

Pidän vallan mahdottomasti Jasper Fforden kirjoista. Fforden Thursday Next -sarja sijoittuu Englantiin, jossa kirjallisuus kukoistaa ja lapsetkin vaihtelevat innoissaan kirjailijakeräilykortteja (kuinkahan monella Dickensillä saisi vaikkapa yhden Tolstoin). Saman kadun varrella saattaa asua monta Charles Dickensiä, kaikki tosin vain alkuperäisen kaimoja; kirjailijoiden nimet kun ovat hyvin suosittuja. Poliiseillakin on työssään välillä ongelmia, kun kirjailijoiden paremmuudesta syntyneessä ja kunnon rähäkäksi äityneessä väittelyssä saattavat riehua John Milton, John Milton, John Milton ja John Milton. Shakespearen näytelmät ovat erittäin pidettyjä, ja niitä esitetään varsin menevällä tavalla.

Fforden kirjoja ei ole suomennettu, ja monenlaisten kielellisten vitsien takia niiden kääntäminen voisikin olla tuskallista. Yritin kerran itse miettiä, mitä voisi tapahtua eräässä kohtauksessa, jossa olennaisina poliisityöskentelyn välineinä toimivat "parrot" ja "carrot". Tulin siihen tulokseen, että paino ja piano voisivat toimia kohtalaisen hyvin.

Pitääpä varmaan pitkästä aikaa tarttua ensimmäiseen kirjaan, jonka nimi on "The Eyre Affair"!

1 kommentti:

Eija kirjoitti...

Näitä kirjoja on pitänyt kokeilla ja nyt vielä suuremmalla syyllä, kun se on ollut esillä sekä bc-foorumilla että sulla täällä.